Istoric

imagine-veche-deltaLocalitata Mahmudia a luat nastere pe locul vechiului castru roman Cetatea Crucii ale carui urme mai sunt vizibile pe colinele dealului Bestepe. Ulterior pe ruinele castrului au fost construite zidurile si cetatea Salsovia, capat al unui important drum roman care se indrepta spre Aegyssus si trecea prin castrele de aparare a limitei nordice a imperiului care se oprea la Dunare.

Se pare ca intemeietorii satului modern au fost ciobanii transilvaneni sositi in secolul XVIII. In 1832 sultanul Mahmud al II-lea a intarit asezarea si a construit o geamie, ridicand-o la rang de oras, motiv pentru care i s-a schimbat si numele in Mahmudieh.

barci-vechi-deltaLegat de numele localitatii se leaga si o legenda care vorbeste despre o fata tanara si frumoasa pe nume Lia, care se indragosteste de un turc, Mahmud. Pentru ca parintii s-au opus povestii de iubire din motive religioase, cei doi indragostiti s-au aruncat in apele involburate ale Dunarii. Astfel, in amintirea lor, localitatea a fost denumita Mahmudia.

Mahmudia este totodata o poarta de intrare in Delta Dunarii.